Över 400 000 nöjda kunder
fri frakt
öppet köp i 365 dagar

Sänggavel

Filter

En sänggavel är en liten vägg som placeras vid änden av din säng för att ge ett ombonat och stilfullt uttryck. Det är ett väldigt effektivt och prisvärt sätt att förnya ditt sovrum. Utöver det hjälper du till att skydda din vägg från eventuella skador eller fläckar.

Är en sänggavel något för dig?

Sänggavlar kan ses som något av en lyxvara men faktum är att de är ett kostnadseffektivt sätt att höja stilnivån i ditt sovrum. Samtidigt finns det många fördelar med att använda dem, både på ett stilmässigt och praktiskt plan. Det kan till exempel erbjuda förvaring eller göra din säng mer bekväm att sitta i. Vad är det du vill ha från din sänggavel? Sänggavlar kommer i alla möjliga stilar, modeller, färger och material. Vissa har inbyggd förvaring och andra erbjuder ett mjukt ryggstöd om du vill sitta upp i sängen för att läsa exempelvis. I kategorin sänggavlar finns det något för alla, den enda frågan du behöver ställa dig själv innan du bestämmer dig för att köpa sänggavel är vilken modell du vill ha. Vi hoppas att den här informationen ska hjälpa dig att ta det beslutet.

Hur monteras en sänggavel?

Om du har letat efter en sänggavel på nätet har du kanske märkt att det finns tre olika metoder för montering; de kan fästas i själva sängen, fästas i väggen bakom sängen eller så kan de stå direkt på golvet mellan sängen och väggen. En sänggavel som placeras direkt på golvet kräver ingen montering utan ställs bara på plats. Detta är en relativt ovanlig metod men kan vara bra om du vill möblera om ofta. Att montera en sänggavel i väggen eller i sängen är enkelt och kan göras av de flesta hemmafixare som köper en sänggavel online. Det finns fördelar och nackdelar med alla typer av montering. Att fästa sin sänggavel i väggen ger ett väldigt stabilt stöd vilket är praktiskt om du vill kunna luta dig mot din sänggavel. Den här metoden gör dock att det är svårt att möblera om i sovrummet. En sänggavel fäst i sängen passar dig som gillar att möblera om och dig som inte vill ta hål i väggen. Däremot måste du vara mer försiktig om din sänggavel inte står mot en vägg eftersom att överdrivet tryck mot sänggaveln kan skapa en glipa mellan sängen och sänggaveln.

Vad du ska tänka på innan du köper en sänggavel

Vilken storlek ska du ha?

Det allra första du måste tänka på är vilken storlek du ska ha. Sänggavlar kommer i alla möjliga storlekar, både höjdmässigt och breddmässigt. När det gäller bredden är det viktigt att din sänggavel är lika bred som din säng. Detta ger ett enhetligt uttryck. Även en mycket fin sänggavel kan se konstig ut om den inte passar till sängen. När det gäller höjden har du mera personlig frihet, här gäller det att komma på vad som passar just dig och ditt sovrum. Om du har ett stort sovrum kan det vara elegant med en hög och stor möbel men i ett mindre utrymme kan detta bli överväldigande.

Välj rätt stil på din sänggavel

En sänggavel kan verkligen ändra känslan i ett sovrum. Därför är det viktigt att du får den stil som du vill ha. Innan du gör ditt köp bör du fråga dig själv vilken stil och färg som kommer att komplettera ditt sovrum allra bäst. Om du exempelvis vill ge ditt sovrum en modern känsla passar det bäst med en modern sänggavel, men var inte heller rädd för att leka med kontraster som gammalt/nytt, mörkt/ljust eller stilrent/utsmyckat. Detta är din chans att uttrycka din personlighet när det kommer till inredning. På internet kan du jämföra flera olika modeller i lugn och ro.

Vilket material passar dig bäst?

Sänggavlar tillverkas i en mängd olika material men generellt kan de delas in i hårda och mjuka sänggavlar. En hård sänggavel är ofta gjord i trä medan en mjuk sänggavel är klädd med tyg och stoppad med ett mjukt material. Vilket material du väljer beror delvis på vilken stil du gillar och delvis på vilka praktiska aspekter du är ute efter. En sänggavel i trä kan i vissa fall ha hyllplan eller lådor för extra förvaring. I andra fall kan det finnas plats på sänggaveln för väckarklocka eller annat. En stoppad sänggavel är väldigt praktiskt om du vill ha något bekvämt att luta dig mot medans du sitter upp i sängen.

Vad är syftet med din sänggavel?

Som vi har diskuterat finns det flera olika typer av sänggavlar med olika syften. Dessa syften är: dekoration och ett stilmässigt lyft av sovrummet, förvaring samt att göra sängen mer bekväm att sitta i. Många sänggavlar uppfyller två av dessa syften. Genom att veta klart och tydligt vad du vill att din möbel ska åstadkomma blir det mycket enklare att välja rätt modell. Om du hoppas på att kunna sitta bekvämt i din säng och njuta av frukost på helgmornarna vill du ha en stoppad sänggavel, kanske även med tillhörande kudde. Om du främst är ute efter en ny stil, sikta in dig på en möbel som passar din stilvision.