Skippa sidhuvud och gå vidare.

Sommarshoppen - hitta dina semesterfavoriter!

Kategorier

Grytor, kastruller & stekkärl

Grytor

11 st produkter
Visar 11 av 11 produkter

Grytor är oumbärliga köksredskap som erbjuder mångsidighet i matlagningen. Oavsett om du vill koka, steka, stöka eller långsamt tillaga, finns det en gryta som passar dina behov. Med olika storlekar, material och funktioner är grytor ett måste för att skapa smakrika rätter med precision och kreativitet. I Sverige är några populära gryträtter exempelvis köttbullar med gräddsås, ärtsoppa och kalops. Grytor ger möjlighet att laga mat i större mängder och är perfekta för att bjuda in vänner och familj. Genom att tillaga mat i en gryta kan smakerna utvecklas och resultatet blir ofta en rik och smakrik måltid.

Vanliga frågor om Grytor

Vilka grytor kan man ha i ugnen?

Man kan använda olika typer av grytor i ugnen, beroende på vad man ska tillaga. En gjutjärnsgryta är vanligtvis ett bra val eftersom den kan hantera höga temperaturer och sprider värmen jämnt. En emaljerad gryta fungerar också bra i ugnen. Det är viktigt att se till att grytan och dess handtag tål ugnsvärme innan man använder den i ugnen. Det kan vara bra att läsa tillverkarens instruktioner för att vara säker på att grytan är ugnssäker.

Vilka grytor passar till induktionshäll?

För att kunna använda grytor på en induktionshäll behöver de vara gjorda av magnetiskt material. Detta beror på att induktionshällar fungerar genom att generera ett magnetiskt fält som värmer upp grytans botten direkt. Du kan använda grytor med en magnetisk botten, som till exempel grytor av emaljerad gjutjärn eller vissa typer av aluminiumgrytor som har en magnetisk bottenplatta. Läs produktbeskrivningen, eller titta efter induktionssymbolen för att se om grytan du vill ha är kompatibel med induktionshäll.

Hur stor gryta behöver jag?

Storleken på grytan beror på vad du planerar att laga och för hur många personer. Generellt sett kan du använda följande riktlinjer:

  • För en enskild portion, välj en liten gryta med en kapacitet på ca 1-2 liter.
  • För att laga mat till 2-4 personer, en medelstor gryta med en kapacitet på ca 3-5 liter bör vara tillräcklig.
  • För att laga mat till 6-8 personer eller mer, behöver du en större gryta med en kapacitet på ca 6-8 liter eller mer.

Kom ihåg att det också beror på vilken typ av mat du lagar, vissa rätter kan kräva mer utrymme än andra. Det kan vara bra att ha en gryta som är något större än vad du tror att du behöver, så att du har tillräckligt med utrymme för att röra om och undvika att maten kokar över.