Över 400 000 nöjda kunder
Snabba leveranser
Öppet köp 365 dagar
Shoppa nu & betala om 3 månader

Utemöbelguide

Välja utemöbler

Under sommarhalvåret finns det få saker som ger en sådan frihetskänsla som att umgås utomhus. I takt med att solens strålar börjar värma och grönskan tar ett stadigt grepp om naturen förflyttar vi gärna så mycket av vardagen som möjligt till trädgårdar och balkonger. Låt uteplatsen bli en självklar plats för umgänge och rekreation, ett ombonat tillhåll som du riktigt längtar efter att använda. Men vilka utemöbler ska man egentligen välja? Dagens utbud av utemöbler är stort och det är enkelt att gå på gammal vana när man ska välja nytt. Här guidar vi dig till utemöblerna som passar just dina önskemål och delar med oss av våra bästa tips.

Kartlägg behoven

Den viktigaste frågan är vilket användningsområde som din utemöbel kommer att ha. Fundera på vilket slags umgänge och vilka aktiviteter just du värdesätter. Är det att kunna sitta ned och njuta av trevliga måltider med vänner och familj? Eller är visionen att skapa en härlig oas för lata dagar i solen? Alla är vi unika i vår personliga smak och det gäller även våra uteplatsdrömmar. Att sitta i en skön utefåtölj på balkongen med en kopp te och andas ljummen kvällsluft kan vara precis lika underbart som att ställa till med grillfest med en elegant loungegrupp som mittpunkt. Är du riktigt lyckligt lottad har du en stor terrass eller trädgård där du får plats med både matgrupp och loungegrupp, och får på så sätt det bästa av båda världar.

Tänk gärna också på hur stor ytan är där du ska placera möblerna. Allt blir så mycket enklare (och roligare) om du redan på förhand vet vilka mått du har att röra dig med.

Matgrupper

En snygg matgrupp är det optimala valet för trivsamma middagar i kvällssolen. Ofta kan uteplatsens form ge vägledning om vilken form på matbordet som passar bäst. Runda bord ger en härlig dynamik, samtidigt är rektangulära bord etablerade klassiker som aldrig slår fel.

Tips! Har ni ofta gäster på besök? Passa på att välja ett matbord med förlängningsbar funktion så kan bordet utökas lagom till att de första gästerna knackar på dörren.

Vilka stolar?

Oavsett om det är en sommarfika med nybryggt kaffe eller en god middag som står på bordet är det viktigt att sitta bekvämt. Om ni kommer att använda stolarna för avslappning likväl som för regelrätta måltider kan det vara en bra idé att satsa på positionsstolar, som har ställbar stolsrygg. Det ger möjligheten att sitta upprätt medan du äter för att sedan kunna luta stolen bekvämt bakåt när du vill njuta av solen eller ta en tupplur. För dig som söker lättflyttade sittplatser som är enkla att förvara är hopfällbara eller stapelbara stolar ett hett tips.

Gå till våra matgrupper »

Loungegrupper

Loungemöbler är inbjudande möbler som utstrålar elegant komfort och maximal avslappning. Här vill man sitta bland mjuka dynor och ett gäng filtar och kuddar, gärna hela dagen. Med kännetecken som låg sitthöjd tillsammans med tjocka, sköna dynor är loungegruppen drömmen för dig som vill att uteplatsen ska fungera som en verklig förlängning av vardagsrummet.

En stor fördel med loungemöbler är att de ofta består av moduler, vilket gör att du enkelt kan förändra utseendet på gruppen genom att flytta om modulerna. På samma sätt går det att göra gruppen större genom att utöka med extra moduler efterhand - perfekt för dig som tycker att förändring förnöjer. Modulbaserade möbler är dessutom smidiga att vinterförvara då de enkelt staplas på varandra och därmed tar upp minimalt med utrymme på uteplatsen eller i förrådet. I många av våra loungegrupper ingår soffbord, inte sällan med en elegant bordsskiva i glas som blir den självklara avställningsytan för snacksskålar och svalkande sommardrinkar.

Designa din egen loungegrupp!

Hos oss kan du välja om du vill köpa en av våra färdiga loungegrupper eller sätta ihop din grupp med hjälp enskilda moduler. Längtar du efter du en bred, rak loungesoffa placerad längs med husväggen i söderläge? Eller är en kompaktare loungemöbel, i vilken man kan sträcka ut sig på både bredden och längden, mer din uteplatsmelodi? Modulerna ger dig fritt spelrum att skapa den bäst lämpade utegruppen för just din uteplats.

Gå till våra loungegrupper »

Café- och balkongmöbler

Ibland behöver det inte vara svårare än ett bord och två stolar. En nättare möbelgrupp är enkel att hantera och har dessutom förmågan att ge uteplatsen en trivsam och pittoresk känsla. Dekorera gärna med en blomlåda med dina favoritblommor och en stämningshöjande ljusslinga och du har lagt grunden för en sommar full av härliga utestunder.

Tips! Med ställbara eller hopfällbara stolar blir renhållning och hantering ännu enklare, inte minst för dig med liten uteplats.

Gå till våra caféset »

Dynor – komfortabla stilhöjare

Maxa mysfaktorn på sittplatserna genom att låta dem prydas av snygga sittdynor. Att addera textil på stolar och fåtöljer är ett enkelt knep för att skapa mysig stämning och göra uteplatsen inbjudande. Välj sittdynor som går ton i ton med utemöblernas färger för att skapa en sparsmakad, monokrom stil eller satsa på färgstarka dynor, gärna mönstrade, för att ge uteplatsen en riktig energikick!

Snygg förvaring med dynlådor

Med sommaren kommer också regnskurar, och visst kan ett sommarregn vara härligt, men inte för dynorna. Många dynor är tillverkade av mer eller mindre vattenavvisande tyg som torkar snabbt, men de behöver ändå skyddas mot regn om utegruppen står under bar himmel. Slipp det omständliga i att kånka dynor fram och tillbaka genom att investera i en praktisk dynlåda som skyddar dynorna när de inte används - ett smart drag som förlänger dynornas livslängd samtidigt som de döljs snyggt och finns nära till hands. Dynlådor finns i många olika modeller och utseenden, så oavsett hur din uteplats ser ut så finns det garanterat en passande dynlåda som kommer att kunna ta hand om dina dynor med stil.

Gå till våra dynor »
Gå till våra dynlådor »

Material och skötsel

Vilket material man väljer på sina utemöbler beror både på den egna smaken och hur mycket omsorg man är villig att lägga ner på möbeln. Utemöbler är tillverkade för att användas utomhus och tåla både sol, regn och blåst, men olika material är olika känsliga för vädrets påfrestningar. Medan möbler i konstrotting eller metall nöjer sig med enkel rengöring då och då kräver trämöbler lite mer av sin ägare för att hålla sig fina.

Ta hand om utemöblerna

Den enklaste vägen till välmående och snygga utemöbler är att se efter dem regelbundet. Även den mest lättskötta utemöbel behöver viss omsorg för att hålla sig fin riktigt länge. Men tiden som du lägger ner på skötseln får du garanterat tillbaka i form av fräscha utemöbler som håller säsong efter säsong!

Möbelskydd. Sol, vind och nederbörd är faktorer som sliter på möbeln, därför är den största tjänsten du kan göra din utemöbel att skydda den från att stå under bar himmel när den inte används. Här är möbelskydd en värdefull räddare i nöden.


Möbelöverdraget skyddar från vädrets makter samtidigt som skydden tas på och av med några enkla handgrepp. Ett enkelt och väldigt prisvärt sätt att förlänga livslängden på dina utemöbler!

Vinterförvaring. Utemöbler mår bäst av att förvaras under tak under vintern, gärna täckta med möbelskydd för att undvika damm och smuts. Om möblerna är tunga eller svåra att förvara under tak är det bra att försöka undvika att underlaget blir alltför fuktigt, eller se till så att möblerna inte har direktkontakt med marken. Ett ytterligare tips är att luta möblerna mot en vägg så att eventuellt vatten enkelt rinner av.

Gå till våra möbelskydd »

Möbler i konstrotting

Möbler i konstrotting har blivit stora favoriter i utemöbelsammanhang och det är lätt att förstå varför. Konstrottingen är ett elegant och behagligt material som lämpar sig perfekt för utemöbler. Konstrottingen består av ett mönstertryckt plastmaterial som vävts samman, ofta för hand, runt en metallstomme av antingen aluminium eller stål. Resultatet blir lätta, i princip underhållsfria utemöbler som står emot både väder och vind. Konstrotting kan se ut på olika sätt, både vad det gäller flätningssätt, trådform och ytfinish. När det kommer till ytan finns det allt ifrån lena, blanka konstrottingvarianter till modeller med ett borstat ytlager som ger en mattare yta.

Skötsel: Konstrottingen mår bäst av att rengöras regelbundet med mild rengöring eller såpvatten för att motverka att damm och smuts ligger och sliter. Högtryckstvätt ska inte användas på konstrottingmöbler.

Möbler i rotting

Möbler i rotting, även kallat naturrotting, består av naturmaterial och tillverkas av trådar från olika sorters palmer. Rottingmöblerna är tidlösa klassiker som ofta har ett unikt utseende tack vare vackra flätmönster och rundade, harmoniska former. En rottingfåtölj med en fin pläd eller fäll kan ofta sätta stilen i ett helt rum!

Rottingens naturliga nyans är varmt gyllenbrun men materialet kan även färgas i till exempel vitt, svart eller grönt. Möbler i naturrotting är känsliga för fukt och passar därför bäst inomhus eller i uterum.Möbler i metall

Utemöbler i metall sprider en elegant och genuin känsla i trädgården samtidigt som de är hållbara och lättskötta. Metallmöbler kan antingen vara tillverkade helt i metall eller kombinera metallen med andra material. Möbelstommar består till exempel ofta av aluminium eller stål medan övriga delar, som bordsskivor och sitsar, utgörs av andra material. En stol med metallstomme, sits i textilene och konstträ på armstöden? Inga konstigheter! Genom att kombinera olika material på det här sättet får man möbler där varje del är optimal för funktionen - eller helt enkelt gör möbeln lite snyggare.

Metall är ett tacksamt material för utemöbler eftersom ytan - antingen obehandlad eller lackad - tenderar att åldras väldigt fint. Lite patina och småskavanker på en metallmöbel är inget som stör utan snarare förhöjer intrycket!

Aluminium och stål

Aluminium ger lätta möbler som är enkla att flytta och är även ett vanligt material på stommen i konstrottingmöbler. Stål är en lite tyngre metall som klarar av riktigt stora och frekventa påfrestningar. Därför brukar man ofta rekommendera stål när det gäller möbler för offentligt bruk.

Trämöbler

Klassiska trämöbler på en frodig gräsmatta, gärna placerade intill ett träd som silar sommarsolens varma strålar, är nog sinnebilden av sommaren för många av oss. För den som väl bestämt sig för äkta trämöbler är det oftast ingen annan typ av material som kan konkurrera. En vacker och bekväm träsoffa på favoritplatsen i trädgården blir en lyckoträff för både kropp och själ. En klassisk matgrupp på uteplatsen likaså.

Det vanligaste träslaget när det kommer till utemöbler är furu, men även teakträ är vanligt förekommande. Utemöbler i trä har oftast någon form av ytbehandling som gör att möbeln står emot vädrets påfrestningar och samtidigt som det ger möbeln en vacker yta. Laserade trämöbler är till exempel behandlade med en lasyrfärg som kan ha olika grad av pigmenthalt. Det finns allt ifrån i princip heltäckande lasyrsorter till varianter med lägre pigmentmängd som låter träets utseende lysa igenom.

Skötsel: Med rätt och regelbunden skötsel är trämöbler perfekta utemöbler som kommer förgylla utomhuslivet i lång tid framöver. Ett indikation på att det är hög tid att lägga lite omsorg på möbeln är att vattendroppar sugs upp av träet istället för att lägga sig ovanpå som pärlor. Tillbehör och information om hur du ytbehandlar eller fräschar upp just din trämöbel kan du hitta hos byggvaruhus och färghandlare.

Möbler i konstträ

Ägnar du gärna sommaren åt annat än att sköta om dina trämöbler? Utemöbler i konstträ är något för dig som älskar träets naturliga känsla men som vill ha ett mer lättskött alternativ. Konstträ består av syntetiskt material som efterliknar trä i både struktur och utseende men som kräver betydligt mindre underhåll. Möbler i konstträ är både vädertåliga och vattenavvisande och behöver varken slipas, oljas eller målas om för att hålla sig fina år efter år.

“Kärt barn har många namn” stämmer väldigt bra in på konstträ, där varje tillverkare ofta har en egen benämning på just sitt material. Vanliga benämningar på konstträ är Nonwood, Aintwood, PS-wood och Polywood, som trots olika namn alla syftar på ett konstmaterial som imiterar trä.

Skötsel: Regelbunden rengöring med milt diskmedel och vatten hindrar smuts från att slita på möbeln. Använd underlägg för glas då de kan bli heta vid stark sol.

Utemöbelfavoriter för trevligt umgänge och soliga dagar

Vissa typer av utemöbler förknippar vi alldeles särskilt med semesterkänsla och solvarma dagar. Här listar vi ett gäng utemöbler och tillbehör som får det att banka extra mycket i semesterhjärtat.

Parasoller

Parasoll och skydd mot solen är kanske inte det första man tänker på när man planerar sin uteplats, men när högsommarsolen väl ligger på, ja, då står svalkande skugga oftast högst upp på önskelistan. Ta sommarsolen på volley och införskaffa ett fint parasoll som passar just din uteplats. Ett bra parasoll ska vara lagom stort, stå stadigt och ha en färg som gör dig glad. Parasollfötter och parasoll säljs ofta separat, så glöm inte att även köpa en parasollfot så att parasollet står stabilt.

Många parasoller är vinklingsbara för att uteplatsen ska kunna vara i skugga trots att solen flyttar sig under dagen. En typ av parasoll är sidoarmsparasollet, som är en smidig lösning eftersom parasollets stång är placerad på sidan istället för i mitten. På det sättet får du plats att möblera och röra dig som du vill under parasollet.

Gå till våra parasoll »

Relaxmöbler

Relaxmöblerna är de där möblerna som gör underverk när man vill komma till ro, vare sig de är placerade bredvid en blå pool eller på altanen. Här är det bara att slå sig ner och känna sinnet landa medan man bättrar på brännan eller lyssnar på favoritpodcasten. Den gemensamma nämnaren för sol- och däckstolar är att de låter dig ligga i en bekväm tillbakalutad position och är skräddarsydda för maximal avslappning.

Gå till våra solstolar »
Gå till våra sittsäckar »

Hammockar

Alla som någon gång suttit i en hammock vet att det är en möbel som tar komforten till en helt egen nivå. Det meditativa gungandet som på ett närmast magiskt sätt ger plats åt nya tankar samtidigt som en totalt avslappnad känsla infinner sig i kroppen. Hammockens tak ger svalkande skugga under heta sommardagar samtidigt som tyget, som ofta är vattenavvisande, ger möjligheten att njuta av hammocken även under mindre fina dagar. En hammock sprider en harmonisk känsla med sin blotta närvaro och sätter personlig prägel på trädgården.

Gå till våra hammockar »

Paviljonger

Paviljonger är majestätiska tillbehör som ger trädgården en lyxig och ombonad känsla. Men framför allt är de huvudingrediensen till en riktigt lyckad utomhusfest, där varken starkt solljus eller regn får låta feststämningen falna. Många paviljonger har dessutom både myggnät och gardiner vilket ger möjligheten att stänga ute dåligt väder för att sedan öppna upp när solen tittar fram.

Paviljonger associeras nog främst med trädgårdsfester, men de passar minst lika bra även för mindre aktivitetsfyllda dagar. Med en paviljong skapar du enkelt ett uterum mitt i trädgården som du inreder precis i din egen smak. Varför inte placera en loungegrupp under paviljongen och ösa på med mjuka kuddar och filtar? Det blir den ultimata platsen för mys både morgon, middag och kväll, oavsett väderlek.

Gå till våra paviljonger »

Registrera dig för nyhetsbrev
Unika rabattkoder
Senaste trenderna
Inspirerande reportage
Vänligen fyll i e-postadress
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha furniturebox nyhetsbrev och godkänner att furniturebox behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt furniturebox integritetspolicy.

Genom att fortsätta använda websidan utan att ändra browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.
När websidan med tjänster används behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.