Skippa sidhuvud och gå vidare.

Mattguide

De flesta av oss lägger inte så ofta märke vid alla mattor som vi trampar på varje dag. De bara ligger där och blir trampade på, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Men faktum är att mattor har en större betydelse för inredningen än vad man kan tro. Med rätt matta kan du göra underverk i vilket rum som helst! Du kan använda den till att dela in ett rum i olika sektioner, visa vägen för gäster och inte minst piffa till och mjuka upp ditt vardagsrum. Men mattans nytta är bredare än så, den ger oftast dina fötter en mjuk behandling och sprider ett hemtrevligt lugn i bostaden, dessutom skyddar den dina golv från att slitas ut i förtid. En mycket användningsbar och mångsidig inredningsdetalj!

 

Funktion

Det fanns en tid då mattor främst användes för att värma och isolera bostäder. Ett annat syfte var att skydda golven från utnötning. Sedan dess har mattan kommit att fylla ännu fler funktioner i våra hem. Förutom att vara en mjuk och mysig inredningsdetalj dämpar mattor även oönskade ljud från skramlande stolar och klapprande fötter. Rätt matta kan även lyfta fram detaljer eller möbler i inredningen som du är extra stolt över. Mattor tillverkas i en uppsjö av material som alla passar olika bra i olika rum. Till exempel har barnmattor oftast en mycket kort lugg och gummerade undersidor för att mattorna inte ska halka runt under barnens vilda lekar. Om man letar efter en matta för badrummet eller hallen bör den vara slitstark och få plats att tvättas i maskin. Ofta har denna typ av matta en kort mattstubb, eller är flätad på ett sätt som gör den extra tåliga mot slitage. Exempel på sådana mattor hittar du i serierna RIBB, STAR och RASTA.

 

Färg

En matta i en vacker, stark kulör ger energi och kan förändra känslan i ett helt rum. På samma sätt lugnar en matta i en dov ton ner och ger plats åt rummets övriga färger.

Är du en av dem som älskar inredning och ständigt förändrar ditt hem? En matta i neutral nyans kan även den ändra känslan i rummet i kraft av sin textur och lyster. Dessutom fungerar den som den perfekta stilkameleonten som anpassar sig och kompletterar färgstark och mönsterrik inredning på ett föredömligt sätt.

 

Stil

Precis som all annan inredning kan mattor och andra textilier delas in i olika stilar. Allt från färg, mönster, material och storlek spelar in. Ibland faller man pladask för vissa möbler och inredningsprylar som man bara måste ha. Då gäller det som alltid att stanna upp och se till resten av inredningsladskapet och dess färger och former. Detta är extra viktigt när det kommer till mattor då starka färger och mönster kan påverka inredningen mycket i den ena eller andra inriktningen. 

 

Inredningstips

Soffor och soffgrupper

Om du planerar att placera både en soffa eller soffgupp tillsammans med ett soffbord på en matta bör mattans bredd vara minst lika bred som själva soffan eller soffgruppen för att mattan inte ska se liten och malplacerad ut. För att binda samman soffan och mattan på ett harmoniskt sätt ställer du soffan minst tjugo centimeter in på mattan.

Matplatsen

Om du ska placera en matta under ditt matbord bör du tänka på att mattan är såpass bred att stolarna inte hamnar utanför mattan när man drar ut dem. Man kan utgå från bordets storlek och lägga till ungefär 50-60 centimeter.

Alternativa lösningar

En populär trend är att istället för att inreda med enbart stora, breda mattor, använda sig av flera små. Man kan sprida ut dem asymmetriskt i rummet, lägga dem omlott eller i olika formationer. möjligheterna är obegränsade!

 

Skötselråd

  • Mattor bör dammsugas minst en gång i veckan och hängas ut på vädring en gång om året. Ullmattor ska dock inte dammsugas första månaden.
  • Undvik att exponera mattan för direkt solljus. Den bör även roteras med jämna mellanrum för att färgen skall bevaras. Mattans slitage blir även jämnare fördelat om du roterar den ofta.
  • Undvik att piska eller skaka mattan då fransar och kanter kan släppa. Du bör inte rycka eller klippa av lösa trådar på din matta, försök istället att fästa tråden med knutar.
  • Gnid aldrig på uppkomna fläckar, ta istället bort dem utifrån och in för att undvika att fläcken sprider sig. Välj fläckborttagningsmedel efter mattans material och pröva medlet på ett mindre synligt ställe innan du tar dig an själva fläcken.
  • Beroende på mattans material får du räkna med en viss krympning vid tvätt.
  • Känner du dig tveksam till hur du ska tvätta din matta? Lämna den då till en fackman.

 

Se alla våra Mattor