Inspiration / Tips & Råd / Badrumsguide
topbar.html
Laddar varukorg...

Badrumsguide

Badrummet är ett av hemmets viktigaste rum. Det är lika mycket en plats för personlig hygien som för välbefinnande och avslappning. Oavsett storlek är ett badrum där funktion, form och färg samspelar verkligen guld värt. Och när det handlar om ett så betydelsefullt rum är det naturligtvis viktigt att det blir rätt. Här delar vi med oss av tips för att lyckas med badrumsinredningen.

Kartlägg behoven

Fundera över vad du vill och behöver få ut av ditt badrum. Fråga dig själv bland annat: Ska jag ha dusch, badkar eller kanske både och? Hur mycket förvaring behövs? Ska flera personer kunna använda badrummet samtidigt? Eller vilken stil är jag ute efter? Det är lätt att stirra sig blind på enskilda produkter men det är viktigt att tänka på dina behov, samspelet mellan olika produkter och ditt badrums förutsättningar. Genom att analysera och väga fördelar mot nackdelar så blir det enklare att komma fram till bra beslut.

Badrummets förutsättningar

Ta reda på ditt badrums förutsättningar. Genom att mäta upp badrummet och göra en skalenlig skiss över ytorna så ser du lättare vilka mått du har att röra dig med. Det är viktigt att få tillräckligt svängrum kring handfat, toalett och annan inredning för att badrummet inte ska bli trångt och svåranvänt. Detta är speciellt viktigt om ni är flera som ska kunna använda badrummet samtidigt. 

Stil

Hur vi upplever badrummet påverkas inte bara av sakers funktion, utan även design, färg och material spelar en viktig roll. Ibland faller man pladask för vissa produkter som man känner att man bara måste ha. Då gäller det som alltid att stanna upp och tänka över hur de kommer samspela med varandra och resten av badrummet.

Våra badrumsprodukter - ett urval

Tvättställ

Tvättstället har en central roll i badrummet och finns i många olika former och varianter. Exempelvis finns tvättställ ståendes på bänkskiva, vägghängande eller i kombination med ett tvättställsskåp. Alla varianter har sina egna fördelar och begränsningar att ta hänsyn till. Vissa modeller erbjuder generösa förvaringsmöjligheter men tar samtidigt upp mer visuellt och fysiskt utrymme. Medan andra modeller kan ge ett väldigt nätt och luftigt intryck, på bekostnad av färre eller inga förvaringsmöjligheter. Vad som passar bäst är upp till dig, dina behov och ditt badrums förutsättningar. 

Tips inför valet
  • Bottenventil ingår på vissa av våra modeller, men ej alla. I produktbeskrivningen står vad som gäller för den specifika produkten. 
  • Glöm inte blandaren. Blandare köps separat. 
  • Vattenlås köps separat och finns som tillval eller tillbehör på passande modeller.
  • Tvättställ finns i många varianter. Exempelvis på bänkskiva, vägghängande eller i kombination med ett tvättställsskåp. Alla varianter har sina egna fördelar och begränsningar att ta hänsyn till. 
Rak soffa


Tvättställ för bänkskiva

Köper du ett löst tvättställ för bänkskiva får du möjlighet att påverka badrummets utseende ytterligare i och med valet av bänkskivans färg och material (bänkskivor säljs inte hos oss). Tänk på du behöver en högre blandare till modeller utan blandarhål, eftersom blandaren då placeras på bänkskivan såvida du inte väljer en blandare som byggs in i väggen (säljs ej hos oss). För att underlätta för dig finns höga blandare som tillval eller tillbehör på dessa tvättställs produktsidor. 


Rak soffa


Tvättställ med tvättställsskåp

Ett tvättställ med tvättställsskåp erbjuder dold förvaring av badrumsartiklar och döljer även vattenlåset. Det finns flera olika varianter på detta tema, antingen med ett heltäckande tvättställ, ett tvättställ på bänkskiva eller ett nedsänkt tvättställ.


Rak soffa


Vägghängda tvättställ

Ett vägghängt tvättställ ger ett luftigt intryck. Vissa modeller finns med inbyggda hyllor eller handdukstänger vilket erbjuder extra förvaring i ett nätt format.  
Toalett

Toalettstolar finns i två huvudvarianter: golvstående och vägghängd. 

Rak soffa


Golvansluten

Då de flesta badrum har ett förberett avlopp på golvet är en golvansluten toalettstol oftast det billigaste och enklaste alternativet. Hos oss finner du golvanslutna toaletter i serien NORRBORG. 

Gå till våra golvanslutna toaletter »

Rak soffa


Vägghängd

En vägghängd WC-stol har flera fördelar. Cistern, avlopp och vattenledningar göms inuti väggen och själva toalettstolen hänger ovanför golvet. Det är inte bara snyggt, det underlättar även vid städning. Dessutom upplevs badrummet som större med en vägghängd toalettstol. Våra vägghängda WC-stolar i ALMVIK-serien kombineras med KIVINGE Inbyggnadscistern som finns som tillval på varje modell.  

Gå till våra vägghängda toaletter »

Badkar

Få saker lyfter badrummet på samma sätt som ett välvalt badkar. Designen kan vara modern eller klassisk, diskret eller iögonfallande. Oavsett vilket du föredrar så har vi något för dig. 

Tips inför valet
  • Tänk på golvbrunnens placering och hur den passar ihop med badkaret. Även rördragningen för vattnet är viktig att ta med i beräkningen. Om du vill förändra rördragningen behöver du anlita en rörmokare så att det blir fackmannamässigt utfört.
  • Bottenventil ingår på vissa av våra modeller, men ej alla. I produktbeskrivningen står vad som gäller för den specifika produkten. 
  • Glöm inte blandaren. Blandare köps separat. 
  • Formen spelar roll. Tänk på att badkar av olika former tar upp olika mycket visuellt utrymme även om totalmåtten är identiska. 

Gå till våra badkar »

Handdukstorkar

En handdukstork har flera fördelar. Den håller handdukarna varma och torra när du behöver dem och fungerar även som en elegant upphängningplats för handdukarna. Med rätt handdukstork får badrummet ett märkbart lyft, såväl funktionellt som visuellt. Våra handdukstorkar drivs elektriskt och finns i flera varianter vad gäller design, färg, funktioner och anslutning. Anslutning sker, beroende på modell, via stickkontakt eller fast elinstallation. För modeller med fast anslutning, använd behörig elinstallatör för installation. Våra handdukstorkar med stickkontakt ansluts till 230V-uttag förutsatt att uttaget är skyddsjordat och kopplat via en jordfelsbrytare. Om du saknar passande uttag i badrummet ska du inte dra en förlängningssladd från ett annat rum, det kan bli farligt! För mer information om elen i ditt badrum, konsultera din elinstallatör.

Gå till våra handdukstorkar »

Duschblandare 

När du ska välja duschblandare ska du kontrollera din befintliga rördragning och CC-mått. Har du synlig rördragning går ledningarna utanpå väggen och ansluts oftast till blandaren underifrån. Har du dold rördragning går ledningarna inuti väggen och ansluts till blandaren bakifrån. CC-mått avser måttet mellan vattenrörens centrum i millimeter. Våra duschblandare avsedda för 150 CC rördragning med inmatning bakifrån. Har du en annan rördragning behöver du en passande adapter som ”översätter” till din befintliga rördragning. En sådan adapter, i form av ett blandarfäste eller excenterkoppling, hittar du hos välsorterade VVS-butiker.

Skötsel

Med rätt skötsel håller du dina badrumsprodukter rena och fräscha utan att de tar skada. Genom regelbunden rengöring förebyggs ansamling av smuts- och kalkavlagringar. Läs mer i våra skötselråd.

Senast besökta artiklar