Inspiration / Reportage / Stolar / Pinnstolar
topbar.html
Laddar varukorg...
  • Pinnstolar

Den klassiska pinnstolen har under 1900-talet vuxit från att ha varit en billig och praktisk bruksmöbel till att betraktas som en stilikon och statussymbol som återfinns i de allra mest påkostade och genomtänkta av hemmiljöer. Det är ingen slump att just stolen länge varit en prestigeladdad möbel, att få formgivningen och ergonomin i samklang är en tidskrävande och precis konst och det sägs ofta att stolen är en formgivares mästarprov. Inte minst pinnstolen kräver sin formgivare för att tillfredsställa sin användare.

Det var på 1700-talet pinnstolen började ta form. Stolar med tjock träsits med sittvänlig form och infästa, svarvade pinnar som ben och ryggstöd började tillverkas i sydöstra England, Denna typ av stol kallades från början för windsorstol. Under samma sekel vann windsorstolen popularitet i Nordamerika där den fick en lite enklare form än den engelska, och det var denna enklare form av pinnstol som inspirerade svenska möbeltillverkare att utforma sin variant i mitten av 1800-talet. I mitten av 1900-talet hade den hunnit etablera sig i det svenska folkhemmet och flera av tidens möbelformgivare började fila på sina egna varianter.

Nu som då finns pinnstolen i en uppsjö av varianter. Moderna färger och alternativa former har breddat dess popularitet ytterligare. Men till syvende och sist är det ändå det enkla, avskalade och tidlösa som gör pinnstolen till ett så stadgat inredningsföremål. Många stolar av denna typ är - trots sitt hårda material – mycket bekväma, och alla som suttit på en väldesignad pinnstol kan skriva under på att komfort är mer än mjuka ejderdun-kuddar.

Pinnstolar

Våra Favoriter

  • 695:-
    995:-
Senast besökta artiklar