Inspiration / Reportage / Soffor / Howard
topbar.html
Laddar varukorg...
  • howard

Historien om Howard & Sons

Det var i mitten av 1800-talet som saker och ting började rulla ordentligt för firman Howard & sons. Den numera mytomspunna möbelfirman nådde plötsligt, genom sin medverkan på världsutställningen 1851, ut till ett helt nytt klientel. Kungligheter och övrig nobless från världens alla hörn fick upp ögonen för deras sortiment, och det var i synnerhet ett segment som utmärkte sig: Deras soffor!

Sofforna fanns redan då i många varianter, storlekar och inte minst prisklasser och i slutet av 1800-talet hittade man dem både i ett välbärgat hem såväl som i en arbetarklasslägenhet.

De hade blivit en del av det breda begreppet ”English cosy” som såhär i efterhand beskriver en inredning med mjuka stoppmöbler, småblommiga tapeter och tunga gardiner i mättade färger. Ett sätt att inreda som löpte genom alla samhällsklasser i 1800-talets England.

Under sent 1900-tal och 2000-tal har soffor och fåtöljer i howard-stil gått en ny vår till mötes. Dess eleganta och karaktäristiska design med svängda former, de signifikativa frambenen med mässingshjul och den mjuka färgsättningen passade utmärkt in i en ny inredningsstil: New England. Ett harmoniskt sätt att inreda som skulle kunna gå under epitetet rustik lyx, med stjärnbeklädda kuddar och rogivande färgskalor. New England-stilen, som stammar från den amerikanska östkusten, anmanade sofforna och vann snabbt popularitet även i Sverige och resten av världen.

Howardsofforna från den viktorianska eran är idag hett eftertraktade antikviteter som faller under klubban för fantasisummor. Som tur är lever howard-stilen vidare och idag kan du hitta nyproducerade soffor och fåtöljer till betydligt plånboksvänligare priser.

Det finns få sittmöbler som utstrålar en sådan varm känsla och samtidigt aldrig sviktar i fråga om stil och elegans. Likt en kameleont fogar sig Howard och välkomnar nykomlingar i inredningslandskapet. Det spelar ingen roll vilka färgskalor man experimenterar med, Howard står där tryggt och trycker stöttande din hand. Howard är uppriktig och ren. Att investera i en howardsoffa är således ett smart drag för dig som gillar att variera din inredning.

Rummets vilsamma färgsättning i anspråkslösa grå färgskalor blandas smakfullt med blå och vita toner. De olikfärgade kuddarna fångar blicken och bjuder dig att sitta i rummets odiskutabla huvudrollsinnehavare, som i samarbete med det stringenta marmorbordet och modesta sidobordet med lantlig charm, för pjäsen vidare mot tredje akten. Birollsinnehavare och statister i form av kartmönstrade tavlor, finmejslade ljuslyktor och blygt sprudlande gardiner drar sina strån till stacken. Resultatet är ett rum vars helhet andas harmoni och vardagslyx.

Howard

Våra Favoriter

Senast besökta artiklar