Inspiration / Reportage / Övrigt / Metaller
topbar.html
Laddar varukorg...
  • Metaller


Vi människor har alltid haft en dragning till olika metaller och dess skimrande egenskaper. Vi har har smyckat oss själva och vår omgivning med dem, tillverkat vägvinnande redskap och byggt gigantiska byggnader. Metallens tyngd och hållbarhet har ledsagat oss in i moderna tider inte minst genom sin förmåga att led elektricitet.

När det kommer till att smycka vår bostäder är det nästan omöjligt att inte nämna varma metaller såsom koppar, mässing och guld. En annan metall som inte är helt ovanlig i dessa sammanhang är givetvis silver. Dessa entusiasmerande och gäckande material har en plats i allas våra hem och hjärtan.


Trenden att inreda med skinande metaller såsom mässing, koppar, guld och silver har växt sig allt starkare de senaste åren. Speciellt koppar och mässing gick ifrån att vara otroligt hett på sextio- och sjuttiotalet, till att vara fullkomligt iskallt under nittiotalet och början av millennieskiftet. Dessa material ansågs murriga och förlegade och pendeln svängde över till det svalare idealet: ljust och fräscht. I takt med att trenderna har rört sig åt färgstarkare inredning har dessa metaller börjat dyka upp i inredningslandskapet igen. Den här gången är det inte grytor och kittlar som placeras ut. Användningsområdet hade breddats och nu kan vi finna varma metaller i så gott som alla kategorier av möbler och inredningsdetaljer. Många inredare tror att denna trend är här för att stanna ett bra tag framöver.


I takt med att trenden växt sig starkare har även frågor av typen ”kan man blanda mässing, koppar och silver?”, blivit allt mer vanligt förekommande. Det finns många olika skolor i hur man ska använda sig av metaller i inredningen. Grunden till att lyckas med inredning överlag är att prova sig fram till något som funkar för en själv och låta sina smakpreferenser spela en stor roll i skapandet av rätt atmosfär. En hem behöver inredas i balans, denna balansgång är dock mycket individuell. Vad man kan tänka på är dock att kompensera sina färgval. Om det behövs värme i inredningen passar mässing utmärkt. Om rummet kräver en mer jordnära och ombonad ton kan koppar komma väl till pass. Är det däremot en svalare känsla som eftersträvas är silverdetaljer det man ska kika efter.

Metaller

Våra Favoriter

Senast besökta artiklar