Inspiration / Reportage / Övrigt / Marmor
topbar.html
Laddar varukorg...
  • Marmor

Ett levande material som tar obemärkta andetag genom sina porer, som kan förpassa oss tusentals år tillbaka i tiden, som gång efter annan dyker upp i människans mest storslagna monument och byggnadsverk, Ett sådant material kommer aldrig gå ur tid och rum, det kommer aldrig släppa sitt grepp om oss bergtagna. Greppet har och kommer naturligtvis alltid variera i bestämdhet och styrka, konstigt vore väl annat då materialets naturliga tillkomst innefattar metamorfos. Lika fullt, denna mytomspunna bergart kommer alltjämt åtnjuta sin stenhårt förtrollande kraft över oss. Samtidigt är marmorn ett på många sätt krävande material som fodrar omtanke och ömhet för att inte missfärgas eller helt sonika vittra inför sin ägares tårfyllda ögon. Spelar man däremot sina kort rätt belönas man med en patinerad yta av sällan skådat slag.

Marmor kan användas i de flesta delarna av våra bostäder allt från väggar, golv och fasader till hela rum, bruksmöbler och små inredningsdetaljer. Dess säregna utseende med tillsynes insprängda färgpartier på en enfärgad botten saknar motstycke bland andra bergarter och skapar därigenom en känsla av lyx och exklusivitet. Samtidigt tillför marmorn en otvivelaktig känsla av naturlig äkthet till inredningen, dess oförutsägbara mönster är unikt och uppstår inte på ett ritbord utan i ett av naturens outgrundliga krumsprång. Inredningen lever upp i stenens sällskap, den skapar dynamik genom sitt mönster och hårda struktur. Något som inte heller bör förringas är känslan som uppstår vid fysisk kontakt med marmorn, dess kalla hårda yta som balanseras upp med små knappt sebara gropar och ojämnheter.

Trenden med marmorbord i raka och stilrena modeller växer sig allt starkare på inredningsmarknaden. Marmor gör sig extra bra i sällskap med metall, det är således ingen slump att de flesta bord med marmorskiva utrustats med ett underrede av metall i olika färger och finishar. Men det är inte bara bord i den åtråvärda bergarten som efterfrågas, allt från skärbrädor, klockor och ljusstakar till hela köks- och badrumsinteriörer är just nu helt rätt i tiden. Just sten är och kommer alltid vara ett säkert och användbart kort när du inreder din bostad. De harmoniska färgskalorna, den robusta känslan, tyngden och inte minst naturanknytningen ger inredningen det där lilla extra både inom- och utomhus. Så våga ta marmorn till ditt hjärta, den gör väldigt få besvikna!

Marmor

Våra Favoriter

Senast besökta artiklar