Inspiration / Reportage / Övrigt / Färgglatt
topbar.html
Laddar varukorg...
 • FÄRGGLATT

Många svenska hem av idag deltar helhjärtat i en sorts tävling som går ut på att excellera i färglöshet. De dominant vita väggarna i kombination med golv och möbler i trä och dova färgskalor i grått och svart kännetecknar tävlingsdeltagarna. Denna metod är mycket effektivt och bidrar till en fräsch och stilren känsla men bostaden blir lätt opersonlig och kall. Med explosiva färgklickar i form av färgsprakande möbler och detaljer skapar du mer dynamik och får et livfullare inredningslandskap. En annan faktor som man inte kan räkna bort är att färg har en psykologisk påverkan. Det finns idag en rad vetenskapliga undersökningar inom färgpsykologin som bevisar färgens inflytande på hur vi tänker, känner och beter oss. Till exempel kan grön inredning ge ro och främja koncentration medan rött dämpar matlusten och pushar oss framåt.

Någonting som blir vanligare och vanligare inom inredning är att använda sig av så kallade färgblock, ett populärt sätt att liva upp ett annars neutralt rum och få olika delar av rummet att framhävas. Det kan till exempel handla om att måla en dörr i en viss färg och sedan möta upp med en eller flera möbler med samma pregnans. Detta knep kan även appliceras på färgvalen i ett kök genom att variera färgerna på skåpdörrar och lådor och lägga till en mörk bakgrundsfärg. På det sättet skapar du en påfallande kontrast mellan det mörka och de intensiva färgblocken vilket resulterar i ett mångfasetterat intryck. Dock är det vanligt att starka färger sticker i ögonen på många, därför kan det ibland vara på sin plats med en mjukstart. i början kan du måla med små penseldrag genom att placera in enstaka färgstarka detaljer i inredningen.

Ibland handlar det bara om att våga och bejaka sin lekfullhet. Att ta sig ann det där illröda skåpet om man råkar falla för det och inte tänka efter för mycket. Att lita på sin smak och vända sig från konventionerna. Det är oftast så man sätter sin egen prägel på sitt hem, för färger som just du gillar speglar även din personlighet, mer än vad många tror. En del av hur vi upplever just färger är självklart rummets belysning och ljusinsläpp som antingen dämpar ned eller förstärker föremålens visuella framtoning. Det kan därför vara värt att experimentera med ljuskällans placering och styrka. Till exempel kan ljus som kommer underifrån göra att golvet och rummet ser bredare ut. Belysning riktad mot väggarna får rummet att kännas större. Med andra ord finns det fler sätt att få en rymlig och luftig känsla än att färgsätta rummet i vitt.

färgglatt

Våra Favoriter

 • 2495:-
  3395:-
 • 3995:-
  5395:-
 • 695:-
  995:-
 • 595:-
  895:-
Senast besökta artiklar