Kassa
0 varor: 0 kr
Varukorg
0
Över 400 000 nöjda kunder
fri frakt
ÖPPET KÖP 365 DAGAR

Toalettstolar

Filter

Toalettstolar är något som vi alla behöver men trots det får de inte så mycket uppmärksamhet när det gäller inredning och design. Det är synd för de har verkligen stor inverkan på ditt badrum, både praktiskt och stilmässigt. Den här artikeln kommer att hjälpa dig att välja rätt modell.

Att tänka på när du väljer mellan olika toalettstolar

I grova drag finns det två olika typer av toalettstolar; torrtoaletter och vattentoaletter. Den senare kategorin delas sedan in i fyra undergrupper som är: Vanlig WC, snålspolande toalett, vakuumtoalett och urinsorterande vattentoalett. Torrtoaletter kan delas in i fem olika undergrupper; urinsorterande torrtoalett, förbränningstoaletter, mulltoaletter, utedass och övriga torrtoaletter. Mer information om de olika sorterna och deras fördelar samt nackdelar finns här nedan. Bra toalettstolar handlar även om design. Det är en möbel som du kommer att använda varje dag och ofta är den det första man ser när man går in i badrummet så det är viktigt att välja en modell som ser snygg ut. Designmässigt delas toaletter in i frihängande eller golvstående toaletter. Dessa typer beskrivs också mer detaljerat här nedan. Utöver det kan toaletter skilja sig genom att de har olika form och stil.

Att installera toalettstolar

Att byta ut sin toalettstol, precis som allt annat arbete våtrumsmiljöer, kan vara känsligt arbete. Om du vill flytta din toalett till en ny del av badrummet behöver du anlita en rörmokare som drar nya rör. Detsamma gäller om du har haft en toalett som står på golvet och vill byta till en vägghängd modell eller vice versa. Att byta från en golvstående toalett till en vägghängd kräver dessutom byggnadstillstånd. Om du istället bara vill byta ut din toalett mot en ny modell men behålla dina gamla rörledningar kan den händige göra jobbet själv på ett par timmar. Hur mycket installationsarbete man är ok med bör vara en av det första frågorna man ställer sig om man vill köpa toalettstolar. Tack vare det stora utbudet av toalettstolar online kan de allra flesta hitta en modell de gillar som inte kräver allt för stora omorganisationer i badrummet.

Toalettstolar

Vägghängda toalettstolar; för- och nackdelar

Om du tittar på toalettstolar på nätet kan du välja mellan både klassiska och vägghängda. Vägghängda toalettstolar är, precis som namnet avslöjar, en toalett som monteras på din vägg. De har blivit mycket populära på senaste tiden, mycket tack vare deras stilrena design men också av praktiska anledningar. I en vägghängd toalett är det bara själv sitsen som är synlig. Vattencistern är gömd bakom väggen vilket innebär en mer omfattande installation och innebär att själva badrummet blir något mindre. I vissa fall kan man bygga ut väggen runt vattencisternen så att den fungerar som en avlastningshylla. När det gäller städning finns det klara fördelar med en vägghängd toalettstol eftersom att det inte finns några små vrår och kanter som finns på en vanligt toalett.

Klassiska, eller golvstående, toalettstolar

Golvstående toalettstolar är den vanligaste typen. Eftersom att många redan har en golvstående toalettstol i sitt hem är det enkelt att byta till en annan golvstående modell när man vill göra om. Installationen är därmed snabb och enkel vilket gör den här typen till en väldigt prisvärd toalettstol. Stilmässigt finns det fler valmöjligheter med golvstående toaletter. Du kanske vill ha en toalett med slimmade, mjuka former eller så föredrar du rakare linjer och en fyrkantig form. Golvstående toaletter kan även göras i olika specialdesignade utföranden, till exempel finns det modeller som är mycket kompakta vilket kan passa i ett mindre badrum.

Varför folk väljer torrtoaletter

När man nämner torrtoaletter tänker folk oftast på utedass men torrtoaletter är mycket mer mångsidiga än så. I vissa områden av landet har man inte möjlighet att använda en vattentoalett utan måste välja en torrtoalett men även folk som kan ha vattentoaletter väljer ibland en vattenfri modell. De flesta torrtoaletter är billiga och enkla att installera. Dessutom är de mycket miljövänliga och i områden med låg vattennivå minskar de risken för förorening av dricksvattnet. Avfallet från en torrtoalett kan användas som gödsel på den egna fastigheten eller, om samarbete om hygienisering finns, på jordbruksmarker. Många moderna torrtoaletter ser ut precis som en vanlig WC och har anordningar som motverkar doft.

Varför folk väljer urinsorterande vattentoaletter

Urinsorterande toalettstolar har extremt låg vattenanvändning, ca 1 dl per spolning jämfört med 4-6 liter för en vanlig WC och 9 liter för en gammaldags toalett. De är därför ett alternativ för dig som bor i ett område med vattenbrist eller för dig som vill minska din vattenförbrukning samtidigt som du hjälper kretsloppet. I urinsorterande toaletter samlas urinet upp i tank som sedan töms årligen och används som gödsel. Det här förhindrar att kväve släpps ut i naturen. Kväve kan annars leda till att sjöar försuras. Notera att det kan krävas tillstånd från kommunen för att få använda en urinsorterande toalett. Se till att du vet vilka regler som gäller.